Mangan Tozu Nedir? Kullanım Alanları
Mangan Tozu Kullanım Alanları
Mangan Tozu Kullanım Alanları
Mangan, çelik endüstrisinde Mangan tozunun yaklaşık %90’ı kullanılır. Mangan tozunun en iyi bilinen alaşımlarından biri, karbon ve demir ile karıştırılmış %48’e kadar Mangan içeren Ferromanganezdir. Ayrıca yapısal bileşenler için yaylarda kullanılan Silikonmanganez üretmek için de kullanılır.
Parlak, Çelik-Gri metal, Mangan demiri andırır, ancak daha sert ve çok kırılgandır. Saf haliyle, imal etmek için çok kırılgandır. Manganez kimyasal olarak reaktiftir ve ısıtıldığında daha hızlı bir şekilde soğuk suda yavaş yavaş ayrışır. Saf Mangan metal sadece özel işlemden sonra ferromanyetik iken, alüminyum ve antimon veya bakır ile kombine edildiğinde yüksek ferromanyetik alaşımlar oluşturur. Çelikte Mangan, mukavemeti, aşınma direncini, sertliği ve diğer birçok özelliği büyük ölçüde geliştirir.
Simge: Mn
CAS numarası: 7439-96-5
Atom kütlesi: 54,938044 u
Atom numarası: 25
Elektron konfigürasyonu: [Ar] 3d54s2
Erime noktası: 1.246 °C
Mangan, çelik üretiminde kükürt tespit özellikleriyle bilinir. Genel olarak paslanmaz çeliklerde ve alüminyum alaşımlarında korozyon direnci özellikleri nedeniyle kullanılır.
Mangan, endüstride genellikle metalürji uygulamalarında metal alaşımlarında kullanılır. Metalürjide ağırlıklı olarak ferromangan, silikomangan ve metalik mangan gibi alaşımları kullanılır. En yaygın kullanımı demir ve çelik alaşımları ve üretimidir. Üretilen manganın yüzde 95’i manganlı demir alaşımları, demirsiz mangan alaşımları ve metalik mangan üretiminde kullanılır. Demir alaşımları içinde en önemlisi ferromangandır. Demir-çelik üretiminde kullanılan manganın yüzde 90’ı ferromangan haldedir. Karbondan sonra demirin en önemli alaşımı mangandır. Demir ve karbonla alaşımları çok dayanıklı bir malzemedir. Modern tarımda kullanılan birçok gübrenin içeriğinde mangan vardır.
Mangan ve alaşımlarının kullanıldığı bazı ürünler şunlardır; alkali ve çinko-karbon piller, gemi pervaneleri, piller, suni gübre, cam, seramik, oto boyaları, petrokimya ürünleri, refrakter, çimento, ilaçlar, fotoğrafçılık, elektronik cihazlar, raylar, korkuluklar ve parmaklıklar, içecek kutuları…
Not: Manganez 1774 yılında J. G. Grahn Stockholm, İsveç tarafından keşfedildi.
by ozkancol