GÜMÜŞ NİTRAT NEDİR?

by ozkancol

GÜMÜŞ NİTRAT NEDİR?

by ozkancol

by ozkancol

Gümüş nitrat, kostik kimyasal bileşik, antiseptik olarak önemli, diğer gümüş tuzlarının endüstriyel üretiminde ve analitik kimyada bir reaktif olarak. Kimyasal formülü AgNO3’tür. Deriye ve mukozaya uygulanan gümüş nitrat, çubuk şeklinde ya kostik (ya da kostik kurşun kalem) olarak ya da su içinde yüzde 0.01 ila yüzde 10’luk gümüş nitrat çözeltilerinde kullanılır. Çubuk, siğil ve granülasyon dokusunun çıkarılması ve yaraların ve ülserlerin koterize edilmesinde kullanılır. Çok seyrek çözeltiler büzücü ve hafif antiseptiktir. Yüzde 1 veya% 2’lik bir glikokokal bakteriye karşı etkilidir ve yeni doğan bebeklerin gözlerine gonore karşı körlüğe karşı koruma sağlamak için uygulanabilir.

 

Saf gümüş nitrat, tıpta kullanılan kolloidal gümüş bileşikleri ve fotoğrafik emülsiyonlara katılan gümüş halojenürler dahil olmak üzere diğer gümüş tuzlarının hazırlanmasında bir ara ürün.

Analitik kimyada, gümüş nitratın sulu çözeltileri, halojenürlerin, siyanürlerin ve tiyosiyanatların hacimsel belirlenmesinde ve indirgeyici maddelerin ve çözünmeyen gümüş tuzları oluşturan çeşitli asitlerin katyonlarının saptanmasında kullanılır.

Gümüş nitrat, nitrik asitte gümüş çözünerek büyük miktarlarda yapılır. 212 ° C’de (414 ° F) eriyen saydam plakalarda kristalleşir. 20 ° C’de (68 ° F) çözünürlük, 100 gram su için 222 gramdır. Metil ve etil alkollerde ve diğer organik çözücülerde daha az ölçüde orta derecede çözünür. Yaklaşık 320 ° C’ye ısıtıldığında (608 ° F), gümüş nitrat oksijeni kaybeder ve gümüş nitrit oluşturur. Kırmızı bir ısıda gümüş oluşur.

Gümüş nitratın sindirilmesi, mide iltihabının gelişmesiyle birlikte şiddetli karın ağrılarına, kusmaya ve diyare neden olur. Tedavi, ortak tuz çözeltilerinin, süt (veya yumurta ve su beyazının) ağız yoluyla uygulanmasını ve yemek borusu ve midenin mukoza zarlarını korumak için sudaki sabunu ve zehirli serbest gümüş iyonlarını gümüş klorür olarak çökeltmeyi içerir.Gümüş nitrat, kimyasal formülü AgNO3 olan inorganik bir bileşiktir.

 

 

Gümüş nitratın yan etkileri şunlardır:

 

 

yanma ve cilt tahrişi

cildin lekelenmesi

kan bozukluğu (methemoglobinemia)

 

 

 

Kullanımları

 

Pemfigusun neden olduğu yüzeysel yaraları, tropikal ülserleri ve lezyonları iyileştirmek için ıslak pansumanlarda kullanılan bir antiseptik ajan.

 

Önlemler

Pansumanlar plastik veya kauçuk tıkanıklığı altında uygulanmamalıdır.

 

Yan etkiler

Cilt tahrişi yaygındır. Giysilerin ve yatakların kalıcı lekelenmesi de oluşur.

 

Depolama

Çözümler iyi korunmuş kaplarda saklanmalıdır, ışıktan korunmalıdır.

 

 

 

Gümüş nitrat, kimyasal formülü AgNO3 olan inorganik bir bileşiktir. Bu bileşik, fotoğrafta kullanılanlar gibi birçok gümüş bileşiğine çok yönlü bir öncüdür. Halojenlere göre ışığa çok daha az duyarlıdır. Bir zamanlar ay kostik denirdi çünkü gümüş, gümüşün ayla ilişkili olduğuna inanan antik simyacılar tarafından luna denirdi. Cehennemin taşı olarak da biliniyordu çünkü çok aşındırıcıydı.Katı gümüş nitratta, gümüş iyonları üçlü bir düzlemsel düzende üç koordinatlıdır.

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

0216 4421200-0532 5466184

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top