Likit Parafin

by ali perkins ali perkins Yorum yapılmamış

Likit Parafin nedir? Nerelerde kullanılır?

Görünümü : Renksiz, Kokusuz

Kimyasal Adı : Paraffin Oil;Mineral Oil

Kimyasal Formülü : C10-13, C14-17, C>17

Ambalaj Şekli : Varillerde

Tanımı ve Kullanım Alanları : Parafin, Latince ‘Parafin afinis’ reaksiyonlara az yatkın olması sebebiyle adını kazanmış olan CNH2N+2 formülünde petrollerin asil bir bileşiğidir. Parafin mumu tarihte ilk kez Carl Reichenbach’ın 1829 senesinde, odun katranından ve daha sonra bütümlü tabakalardan üretimiyle elde edildi. En sonunda 1867’deki son halini; petrolden elde edilerek aldı. Yıllar ilerleyip, 1947 olduğunda ise artık parafinin sentetik mumu yapılıyordu.

Günümüzde, mevcut teknolojik imkânlar doğrultusunda parafin imalatçıları aynı tekniği kullanırlar. Bu tekniğe göre yeni yapılan parafin mumları yüzde 20 oranında yağ içerir. Bazen bu yağ miktarı yüzde 3 düşürülebilir. Ayrıca daha yüksek seviyede saflaştırma ile renkte, kokuda ve tadında da iyileştirme sağlanabilir. Parafini saflaştırırken, işlem esnasında sülfirik asit ve kilden yararlanılır. Ham petrolden parafinin ayrıştırılması bir gerekliliktir. Parafin aslında petrolün yan ürünüdür, diyebiliriz. Rafine edilirken, ham petrolden elde edilen yağlı parafin ilk önce sıcakta eritilir. Ardından soğutularak sadece parafin kısmının donması amaçlanır. O şekilde donan posa şeklindeki parafin katmanı, yağından iyice arındırılarak ayrılır. Ham parafinin arındırılması, arıtmanın temel işlemlerinden biridir. Kimyasal etkenlere karşı tamamen duyarsız olan parafin, ilk defa mum yapımında kullanılmıştır. Bu özelliği için kullanılan parafine ergimeyi güçleştirmek için yüzde 20 oranında stearik asit eklenir.

Ham parafin mumunun erimesi 37 ve 48 derecede; tam rafine edilmiş parafinin ergime noktası ise 48 ile 66 derece arasında değişiklik gösterebilir. Eğer parafin mumunun erime noktası yüksekse, bu 26-30 karbonlu alkanlar olduğunu anlamına gelmektedir. Parafin mumu kristal yapıdadır. Parafin mumları, tıpkı Pennsylvania ham petrolünde olduğu gibi, parafin esaslı petrollerden çıkarılır. Ham petrollerin parafin çıkarma miktarı kökenlerine göre değişim göstermektedir.

Parafin mumu, hammadde olarak parafin temelli yağlardan üretiliyor. Ayrıca parafin kendisini taşıyan yağla, aynı sıcaklıkta kaynamaya başladığı için destilasyon yoluyla ortaya çıkamıyor. Burada devreye özel yöntemler giriyor. Petrol sanayiinde ince ve orta kıvamdaki yağlama yağlarından parafin çamuru ve katı normal parafin karışımlarından oluşan bir kütle elde ediliyor.

Kullanım Alanları

  • Tekstilde kullanılan parafin sayesinde, materyallar su veya hava geçirmeyi önler. Böylece etkili bir yalıtım sağlanmış olur. Tekstilin birçok alanında parafinden yararlanılır. Örneğin iplikte parafin kullanımına bakarsak; parafin, ipliğe kayganlık kazandırarak ipliğin sürtünme katsayısını aşağıya çekerek, ‘sürtünme’ sebebiyle oluşabilecek sorunlara çare olur. Parafinlenmesi kötü olmuş bir iplik, kaliteli bile olsa örme işleminde problemler oluşacağı için, iplik olarak değeri düşer.
  • Eczacılıkta kullanılan parafin; sıvı haliyle, kremler, merhemler, fitil ve kabızlık, vb. ilaçlarda bulunmaktadır. Bunun dışında yapısı gereği ısıl iletkenliği düşük olan parafin, bir izolasyon malzemesi gibi olduğu için fizik tedavi ve tıp alanlarında da sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Kozmetikte kullanılan parafin malzemelerin suya karşı dayanıklılığını artırır, kalıcı olmasını sağlar ve oldukça çeşitli şekillerde değerlendirilir. Hem güzellik ürünlerinde hem de bakım ürünlerinde parafine rastlamak mümkündür. Parafinin cilt bakım ürünlerinde kullanımının amacı; ciltteki gözenekleri tıkaması, nemi cilde hapsetmesi ve bu sayede cildin kurumadan yumuşacık olmasıdır. Cilt için önerilen maske tariflerinde parafinli olanları sıklıkla tercih edilir. Özellikle soğuk parafinin el ve ayak bakımında çok sık kullanıldığını söyleyebiliriz. Deride çatlama, gerginlik hissi, soyulma vb. sorunlarla mücadelede çok etkili olduğu belirtilir. Soğuk parafin, sıcak olanına göre daha hijyeniktir çünkü tek kullanımlıktır.

DMRSÜREN Kimya Ltd Şti

0216 4421200-0216 4426626

0552 3307100-0552 3308100

www.kimyadeposu.com

Türkiyenin Kimya Deposu // Kimyadeposu.com

Top